Et godt sted for lagbygging, ledelse og idrettsglede
Relasjonskompetanse kan forstås som ferdigheter, evner og holdninger som etablerer, utvikler og vedlikeholder relasjoner mellom mennesker. Relasjonskompetanse kan i stor grad læres gjennom trening. Grunnleggeren av teoriene (Jan Spurkeland, http://www.relasjonsledelse.no ) har identifisert 13 komponenter som inngår i Relasjonskompetanse.
Disse komponentene presenteres i et radarhjul sammen med den 14. dimensjonen som er måledimensjonen resultatorientering. Forskning viser at høy grad av mestring i de 13 dimensjonene påvirker bedrifters resultat positivt.
Les mer om relasjonskompetanse i denne artikkelen: http://www.forebygging.no/Global/Spurkelandartikkel%20nr.%202.pdf
Selv om vi i hovedsak jobber med Relasjonskompetanse i arbeidslivet vil nok de fleste av våre kursdeltakere også reflektere over samhandling og relasjonelle utfordringer i familie, omgangskrets og fritidsaktiviteter. Det er de samme kompetansene som underbygger samhandling på alle livets arenaer.
Det er utviklet flere måleverktøy basert på Radarhjulet, blant annet kartlegging av relasjonskompetanse for ledere og personer uten lederansvar, samt måling av lagkvaliteten i team.
Når jeg underviser i Relasjonskompetanse presenterer jeg alltid grunnprinsippene i modellen og gir et oversiktsbilde. Hvor mye vi går inn i de enkelte elementene variere ut fra tiden vi har til disposisjon og bestillingen fra den enkelte.
I en utviklingsprosess som kjøres over tid kan det være naturlig å trene deltakerne innenfor hver dimensjon, mens det i andre prosesser kan være ønskelig å sette hovedfokus på en eller utvalgte dimensjoner. Det er utviklet et bredt sett med treningsoppgaver og verktøy basert på radarhjulet. Sammensetning av innhold og bruk av verktøy avklares sammen med oppdragsgiver.
Mer informasjon hos martha.torvik@gmail.com