Finn deg en festival!

  

Musikk og natur hører tett sammen. Naturen er en viktig inspirasjonskilde til både tekst og toner for mange musikere og naturen er proppfull av musikalitet. Hører du etter er det fullt  av rytmer og toner der ute. Både natur og musikk har  stor påvirkningskraft på sinnsstemninger og humør.

Jeg har vært konsertgjenger hele livet, i alle fall fra jeg så vidt var blitt tenåring. Jeg går på alle slags konserter. Store stadionkonserter, kirkekonserter, klubber, gratis familiekonserter, festivaler, og små og store scener, inne eller ute, samme hva! Og nesten hver gang går jeg derifra litt rikere enn før. Fordi musikken beveger og former, skaper og påvirker min mentale helse og lykke. 

Noen av mine aller beste musikkopplevelser har vært når naturen har vært medspiller. Ulf Lundell på Romsdalsmuseet under en Moldejazz for noen år siden. Lundell spiller nesten aldri “Öppna landskap”. Men når sola skinte i duggvått gras på vollen på museet og hele fjellpanoramaet speilte seg i Moldefjorden da var det rett og slett ikke mulig å hoppe over slageren. Magisk! Og mørkets stemme nr.1  Sivert Høyem i furuskogen på Storås, mens mildt sommermørke senka seg og bållukta sneik seg rundt oss. Stemning som setter seg langt inn i sjelen! Eller Mari Boine i solsteik og godt over 30 grader på festival. Med ekstra vind i håret fra tre-fire store vifter for nedkjøling. Ikke mindre magisk det heller faktisk. Utrolig nok kan den intime stemningen også oppleves på stadionkonserter med tusenvis av folk. Sommeren 2012 sto jeg fremst ved scenen på Koenga i Bergen mens mr. professor Roy Bittan’s pianosolo i “Racing in the Street” skapte en så  intens livsglede at hele folkemengden  ble forvandlet til en bølgende og nynnende masse hvor samhørigheten føltes som en ugjennomtrengelig rustning mot all verdens vondter og triste ting. Kveldssolen hadde akkurat trengt gjennom vestlandsk skylag og jeg bare var der. Jeg kommer aldri til å glemme det.

I går var jeg på fosskonserten i Valsøybotn. Artistene var et stjernelag med nordmørske aner med Henning Sommero og Frode Alnæs i spissen. Det regnet…. Men for meg kan det regne hur mycket som helst på slike kvelder.  Når artister som stråler av spilleglede og energi spiller opp da blir det fest uansett for meg.

 

  
I dag skal lillesøstersen og jeg ut på roadtrip. Vi skal til Fredrikstad og Månefestivalen. Langt å kjøre, og Månefestivalen har slitt med både tjuveri og avbud meldt  fra syke artister før festivalen har kommet i gang. Men hallo til dere der nede i Fredrikstad! Vi kommer! Og vi bryr oss ingen verdens ting om verken den ene eller den andres avbud. For vi skal nyte festivalen likevel. Stemninga i eplehagen, sjarmøretappen over elva, kontrasten mellom de gamle bygningene og rocken, alle de fine folka….
Det finnes et hav av festivaler å velge mellom i løpet av sommeren. Det kan ta litt tid å finne akkurat din festival. Den ene der du føler at her, akkurat her finnes  den stemninga og det konseptet som passer meg. Men når du først finner den, ja da vet du at det er verdt det.

Join konsertene eller bare vær på området  – det er opp til deg. Men skal du nå først gå på konsert har jeg noen råd til deg, eller en liten sjekkliste om du vil.

  1. Dropp paraplyen. Ta gjerne med regnjakke, menstiller du deg langt nok frem og lar deg rive med kan du egentlig drite i den også, da merker du ikke regnet uansett.
  2. Det er ikke lov å ta med flasker inn og det er ikke vakta ved inngangen som har bestemt det, så de tjue minutta du kan bli fristet til å bruke på å krangle om det kan du heller spare til noe annet, gå på do eller kjøpe drikke innafor for eksempel.
  3. Sekk er ikke sexy, men det er bedre enn veske, iallefall hvis du skal stå i kø i timesvis, sitteunderlag eller pledd er bedre enn stol og joggesko er definitivt bedre enn høye hæler.
  4. Og du, en siste ting. Er du skravelsjuk? Vær så snill, vær så snill inderlig snill å gå på kafe i stedet. Det er mye billigere!! Artistene vil sette pris på at det,  og du slipper at de som går på konsert for musikkens del ser på deg som et insekt som de gjerne skulle knust i grusen og gnidd lenger enn langt ned med joggeskotåa.

Og med det ønsker jeg alle en riktig så god helg, med eller uten festival 😉

Månefest Crew 2014

 

 

Månefestivalen 2014

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: